"Tigers Torp" (Bruksmora)

Per Tiger ska ha visat en avhandling från 1844 då dåvarande ägare, av hela Korpåsen Nr:2, Erik Paulsson med hustru ska ha försålt en torparlägenhet uti i Bruksmora till Per Eriksson med hustru.

Ett synebevis från 1845, där lägenhetens ägor beskrivits och värderats, och det framkommer att torpet ska skatta 12 penningland till hemmanet.

en avhandling från 1863? (kan ej stämma)  som visar att Per Ersson sålt torpet med dess ägor och rättigheter/skyldigheter gällande från tidigare avhandling och synebevis, till bonden Er. Ersson och före detta bonden Per Tiger. Övriga inblandade godkände dokumenten och hade inga invändningar.

"Bodsjötorpet"

Bodsjötorpet ska ha legat vid norra ändan av Bosjön.

Torparen Paul Jonsson ska ha varit måg till Anders Berg och hustru som enligt avtal fått ungefär 3 tunnland odlingsbar jord, öster om norra änden av Bodjsön, av byamännen, 1848, att använda sin livstid ut. Jonsson säger sig vilja ta över torpet efter paret Bergs död, då han skött om torpet sedan 3 år tillbaka och skött paret Berg som blivit gamla och sängliggande. Jonsson ville stanna och sköta om torpet och de gamla och fick han inte som han ville så skulle byn få vidkännas dem. (ta hand om)

Inget blev dock beslutat.

 

ÖPPET HUS! 8/9 -13

Känns så otroligt roligt att äntligen kunna ge er intresserade ett datum!

Den 8 september, en söndag så öppnar vi dörrarna till skolhuset igen!

Alla är varmt välkomna å det gärna med historier och bilder! Preliminär tid är kl 13-18.
Vi kommer sälja kolbullar, segkaksmackor, kaffe och saft.
 
 
Det är dåligt med möjligheter till parkering så samåk gärna och tänk på hur ni parkerar. Kan ni gå så parkera längre bort så de äldre får möjlighet att parkera nära!
 
Vill någon samordna så att det går en buss från nånstans så är det säkerligen uppskattat. Hör då av er så vi kan sprida det vidare och så vi kan förbereda oss på att det kommer en buss.

Korpåsen

Byn i Norra Hälsingland som ska få en chans att bli ihågkommen.

RSS 2.0