Skolans historia

Skolan

 

De äldsta uppgifterna man kunnat finna om skolgång i Korpåsen är från 1828 då det beslutades att sockenstugan skulle användes som skolsal och lärarbostad. Tills att en ”ordentlig lärare” hittats skulle två personer från framsocknen (Hassela) och två personer från Korpåsen/Kölsjön sköta undervisningen.

 

Ett riktigt skolhus blev en segsliten fråga som började diskuteras kring 1860. De planerades då ett gemensamt böne- och skolhus på  Kölsjön men Kölsjöborna tyckte att ett sådant hur skulle vara onödigt då  bönesalen skulle stå tom pga. att de flesta i byn var baptister, och en lärare avlönad av staten litade de inte på så även skolsalen skulle stå tom.

 

•Bonden Pål Persson från Korpåsen välkomnade förslaget mot att de flyttade huset till Korpåsen istället. Här fanns mycket folk som dessutom hade 3 mil till kyrkan. Kölsjöborna motsatte sig dock även detta. Frågan om det gemensamma skol- och bönehuset löstes inte förrän 1880  då man lade ner idén och istället köpte in baptistförsamlingens bönehus i Styggberg och flyttade till gränsen mellan då två byarna samt omändrades till skolhus. Det skulle vara färdigt till höstterminen 1880.

1893 godkändes ritningar till förflyttningar eller ombyggnationer utav de gamla skolhusen, bland annat skolhuset i Korpåsen.

1894 var skolhuset flyttat och färdigt för sitt ändamål.

 

Den sista skolklassen gick ut sommaren 1947 . Efter det var det Valfrid Larsson som bodde i skolans lärarbostad på övervåningen framtill 1963. Han hade även en affär, som flyttats med från födelsegården, öppen i den bortre änden av övervåningen.

 

* Man hade intagning till skolan vartannat år och gick i skola 6 år, måndag till lördag.

* Man tog med sig macka och mjölk till lunch. Mjölken fick stå vid kaminen för att inte frysa om vintrarna. Kaminen berättas det att de eldade i den tills den lyste rött.

 

 * Olika lärare på skolan ska ha varit:

  Anna Hansson,

  Henrik Florentin,

  Per Lidbom,

  Paul Jonsson
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Korpåsen

Byn i Norra Hälsingland som ska få en chans att bli ihågkommen.

RSS 2.0